Met het naderende einde van het jaar, zijn we ook aanbeland op het juiste moment om over te stappen van zorgverzekering. Hoewel veel mensen vele jaren bij dezelfde zorgverzekeraar blijven, is dit lang niet altijd de beste en meest voordelige optie. Onder meer de persoonlijke situatie en veranderingen in de polis kunnen betekenen dat een andere zorgverzekeraar of zorgverzekering de betere optie is.
Voor 2019 zijn er enkele wijzigingen in de zorgverzekering. Daarnaast zijn er ook veranderingen in de premie.
Lees in dit artikel over de wijzigingen en zaken om op te letten wanneer je wilt overstappen van zorgverzekering of zorgverzekeraar.
Wijzigingen zorgverzekering 2019
Voor 2019 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de reguliere zorgverzekering, waarvan sommige wijzigingen een grote invloed kunnen hebben op groepen mensen.
Een belangrijke wijziging is dat de premie helaas omhoog gaat, gemiddeld rond de € 100,00. Hier komt bij dat enkele wijzigingen ook voordelig uitpakken.
Zo komt er een maximum op de eigen bijdrage voor medicatie. Tot nu was hierbij geen maximum, waardoor sommige mensen erg veel moesten bijdragen voor hun medicatie, waaronder ADHD-medicatie. Voor 2019 ligt het maximum van € 250,00.
Ook is het vanaf 2019 mogelijk om hulp bij overgewicht vergoed te krijgen, op voorwaarde dat het overgewicht heeft geleid tot een significant hoger risico op gezondheidsklachten.
Een kleine wijziging is dat paracetamol niet langer vergoed wordt. Vanwege de lage prijs van paracetamol is dit echter een wijziging met relatief weinig impact per persoon.
Overstappen? Wij hebben tips
Wil je van zorgverzekering overstappen, dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden, zodat je een weloverwogen, goede keuze maakt die past bij de persoonlijke situatie.
1. Heb je de aanvullende verzekering echt nodig?
De aanvullende zorgverzekering is het niet-verplichte deel van de zorgverzekering. Niet iedereen heeft dan ook een aanvullende zorgverzekering, maar veel mensen wel.
Dat is echter niet altijd nodig. Met name voor jonge mensen is het belangrijk om hier kritisch op te zijn. Met een aanvullende verzekering worden vaak ook veel behandeling gedekt die je niet nodig hebt of waarschijnlijk nodig gaat hebben.
Vanzelfsprekend betaal je hier wel voor via de premie. Probeer kritisch te kijken in hoeverre de aanvullende verzekering past bij jouw situatie. Lijkt hij onnodig, dan is het beter om over te stappen op basisverzekering.
2. Let op het type zorgverzekering
We hebben het onderscheid tussen de basisverzekering en aanvullende verzekering, maar ook binnen een type verzekering bestaan er verschillen.
Met een restitutiepolis heb je vrije keuze van zorgverlener, maar bij een naturapolis krijg je alleen de kosten volledig vergoed bij een zorgverlener die een contract heeft met de zorgverzekeraar.
Let hier goed op bij het vergelijken om vervelende verrassingen te voorkomen. Een restitutiepolis is in principe altijd duurder dan een naturapolis (of de nog meer beperkte budgetpolis).
3. Bekijk het eigen risico
Soms kan er veel bespaard worden door het eigen risico omhoog te brengen. Hoe hoger het eigen risico, hoe minder premie je betaalt.
Dit is met name aantrekkelijk wanneer je weinig zorgt verwacht nodig te hebben. Bezoek je zelden de huisarts, dan ben je normaal gesproken goedkoper uit met een hoger eigen risico.
Houd er wel rekening mee dat het verhogen van het eigen risico ook een gok is: word je toch onverhoopt ziek, dan kan een hoog eigen risico duur uitpakken.