Ook wel eens het idee dat je niet het maximale uit je tijd haalt? Wanneer het op het verhogen van je productiviteit aankomt zijn er talloze guru’s en artikelen te vinden die claimen dé antwoorden te hebben waarmee je van de één op de andere dag tien keer zo veel werk kan verzetten. Echter is het vaak moeilijk om door de bomen het bos te zien en om methoden te vinden die ook echt werken. Daarom noem ik in dit artikel de technieken die ik allemaal zelf heb getest (en een kleine bonus) en er daarom zeker van ben dat ze een positief effect zullen hebben op je productiviteit.
Ready? Ok, daar gaan we.
1. Deel je tijd op in segmenten
Een eerste techniek is om je tijd op te delen in segmenten. Dit houdt simpelweg in dat je niet acht uur achter elkaar achter je bureau aan een specifieke taak zit, maar dat je de taak opdeelt in verschillende tijdvakken.
Verschillende onderzoeken tonen het effect van het indelen van je tijd in diverse segmenten aan, maar over hoelang een segment dient te zijn is geen duidelijke consensus. Een ideale verdeling lijkt te liggen tussen één uur en anderhalf uur. Wanneer je je dag begint, bijvoorbeeld met het beantwoorden van email, plan dan in om na een uur even een kleine break te nemen, al is het maar voor twee minuten. Loop even een rondje, strek je benen of surf het web voor iets niet-werk gerelateerds.
Wanneer je deze routine een aantal dagen volgt zul je merken dat je productiviteit aanzienlijk zal stijgen, voornamelijk omdat je je hersenen het idee geeft dat je niet aan één verschrikkelijk lange taak bezig bent, maar aan kleine individuele taken. Je bent van nature geprogrammeerd om daar beter mee om te kunnen gaan dus zul je minder weerstand ervaren.
2. Besteed je eerste segment aan je belangrijkste taak
Aansluitend bij de eerste techniek is een zeer succesvolle methode om je eerste segment van de dag volledig te besteden aan je meest belangrijke taak, die je koste wat kost moet voltooien.
In tegenstelling tot de overige segmenten van de dag wijkt het eerste segment een beetje af qua structuur. Zorg ervoor dat je gedurende dit segment volledig bent afgesloten van de buitenwereld. Zet dus je telefoon uit en vermijd LinkedIn en Facebook. De komende drie uur zul je je volledig richten op je taak. Dit kan bijvoorbeeld zijn het beantwoorden van email, of het schrijven van een rapport met een deadline.
zorg ervoor dat je volledig afgesloten bent van de buitenwereld
Door je eerste segment in te zetten voor je meest belangrijke taak ben je nog fris als je begint en voorkom je daarmee dat je slordigheden en onnodige fouten maakt. Daarnaast is het veel fijner werken wanneer je weet dat je datgene waar je het meest tegen opkeek voor die dag al afgerond hebt, in plaats van dat je het voor je uitschuift en er (onderbewust) steeds meer tegen op gaat zien.
Nu is het niet de bedoeling dat je de eerste drie uur van de dag als een robot achter je computer zit. Om je productiviteit ook tijdens segmenten te verhogen kun je de Pomodoro techniek inzetten.
3. Gebruik de Pomodoro techniek
Een zeer bekende methode die veel productiviteit freaks inzetten is de zogeheten Pomodoro techniek. Deze methode is vernoemd naar een timer in de vorm van een tomaat (ja, echt waar).
Het principe is simpel: Je maakt een start met een bepaalde taak en laat je gedurende de eerste periode door niets en niemand afleiden. Zet dus je telefoon op vliegtuig modus en sluit al je tabbladen. Het idee hierachter is dat wanneer je eenmaal een start hebt gemaakt het psychologisch makkelijker is om de taak vol te blijven houden. Wanneer je immers een kwartier bezig bent met iets, kun je net zo goed nog even doorgaan. Dit klinkt misschien wat simpel, maar je zult merken dat je hersenen echt zo werken.
Een ideale tijd ligt rond de 40 minuten, je kunt deze techniek dus ook goed combineren met techniek nummer 1. Ga volledig offline voor 40 minuten, neem elke keer even 5 minuten een kleine pauze en check je berichten of email, en ga vervolgens weer verder.
Let er hierbij wel op dat je echt maar 5 minuten pauze neemt en je niet laat verleiden om langer te blijven hangen.
4. Vermijd multitasking
In het huidige digitale klimaat is het bijzonder verleidelijk om veel dingen tegelijk te willen doen. Je bent een rapport aan het schrijven, krijgt een melding van een mailtje en je wilt deze meteen beantwoorden, gevolgd door een telefoontje waar je natuurlijk ook direct gehoor aan moet geven.
Hier kan ik kort over zijn, onderzoek toont aan dat multitasking je productiviteit niet ten goede komt.
In feite komt het erop neer dat multitasken een illusie is. Je voert namelijk helemaal geen meerdere taken tegelijk uit, maar je wisselt steeds tussen taken.
Het blijkt dat dit wisselen tussen specifieke taken veel mentale energie vergt. Richt je daarom altijd maar op één taak tegelijk. Wanneer je veel gebruik maakt van contact via email of telefoon, kun je voor jezelf segmenten maken waar je alleen richt op deze taken.
5. Leer mediteren
Laat je niet meteen afschrikken door de kop, ik weet dat meditatie erg zweverig klinkt en je het eerste instantie waarschijnlijk associeert met vage hippies en gelijksoortige spirituele figuren.
Dat gezegd hebbende, van deze hele lijst is dit misschien wel de meest krachtige techniek die ik je zal aanreiken. Meditatie is bij uitstek de tool om controle te krijgen over je bewustzijn en daarmee heel nauwkeurig je aandacht te kunnen focussen.
Zie het als fitness voor je geest. Met gewichten train je je lichaam, met meditatie je geest. Door bewust te worden van hoe jouw hersenen werken kun je patronen herkennen en ze vervolgens aanpassen. Daarnaast heb ik persoonlijk gemerkt dat ik sinds ik dagelijks mediteer gedurende de hele dag meer inzichten heb op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Je stapt als het ware uit je box en verschaft jezelf de mogelijkheid om nieuwe perspectieven te kunnen aannemen.
gewichten trainen je lichaam, meditatie je geest
Om te beginnen raad ik je aan om vroeg in de ochtend te mediteren, voordat je wordt blootgesteld aan alle informatie van de dag. Zelf sta ik om 6 uur op en begin mijn ochtendritueel met een kwartiertje meditatie.
Je kunt volledig zelf leren hoe te mediteren, maar er zijn ook veel handige apps zoals Headspace die je handje helpen.
6. Train (in de ochtend)
Om even in de sferen van het ochtendritueel te blijven, je zult ongetwijfeld weten dat het beoefenen van sport een positief effect heeft op je dopamine en serotonine levels, en daarmee op je algehele gevoel van geluk.
Onderzoek toont aan dat gelukkig zijn leidt tot meer succes en productiever zijn, dus ik raad je in ieder geval aan om minimaal drie keer per week een rondje te gaan hardlopen of de sportschool te bezoeken.
Zelf heb ik geëxperimenteerd met trainen voorafgaand aan de werkdag zowel als na werk. Zonder enige twijfel kan ik stellen dat vroeg in de ochtend trainen voor mij de absolute voorkeur heeft. Je activeert je lichaam alvast voor de dag die komen gaat, en direct na mijn 15 minuten meditatie vormt een kwartier hardlopen en een half uur trainen met lichaamsgewicht de perfecte combo.
7. Neem een koude douche
Direct na mijn training spring ik onder de douche. Waar ik voorheen altijd zo warm mogelijk douchte, puur omdat ik dat lekker vond, stuitte ik onlangs op een techniek die koud douchen noemde als een goede methode om in de ochtend wakker te worden en je daarmee beter voorbereid op de werkdag.
Ik hanteer deze methode nu meer dan een half jaar, en kan niets anders dan het iedere ondernemer aanraden. De eerste paar keer is het even doorbijten, maar na verloop van tijd ga je er zelfs van houden. Ik zie het als een alternatieve manier voor het nemen van een dubbele espresso.
De douchetechniek die ik gebruik stamt uit Finland, ik douche eerst één minuut op normale temperatuur, vervolgens 30 seconden ijskoud, gevolgd door 30 seconden extreem heet, en dan weer 30 seconden ijskoud. Het is belangrijk om altijd koud te eindigen.
het beste alternatief voor een dubbele espresso
Deze manier van douchen geeft je niet alleen een enorme boost, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Zo worden er door de temperatuurswisseling meer witte bloedcellen aangemaakt, wat je algehele weerstand vergroot. Win-win dus.
8. Luister naar Binaural Beats
Dit zal voor de meeste lezers een onbekend begrip zijn. Wat zijn binaural beats precies, en hoe kunnen ze je helpen om productiever te worden?
Binaural beats luister je met een koptelefoon (standaard oortjes kunnen ook, maar ik raad je een goede koptelefoon aan voor een optimaal effect). Er wordt in ieder oor een andere toon afgespeeld, die door je hersenen worden omgezet in een enkel geluid. Voor de luisteraar lijkt het dus alsof je naar één enkele toon luister.
Deze tonen worden afgespeeld op een bepaalde frequentie, en door hier voor lange tijd naar te luisteren gaan de golflengtes van je hersenen meebewegen op de frequentie, waardoor je makkelijker in verschillende mentale staten kan komen. Zo zijn er binaural beats waarmee je je focus kunt vergroten, je gelukkiger kan worden, en zelfs fysiek kan herstellen van een bepaald ongemak. Klinkt wederom erg zweverig, maar studies tonen het effect van binaural beats aan.
Dit maakt binaural beats tot een zeer goede lifehack om snel je productiviteit mee te vergroten. Zelf volg ik het Youtube kanaal van Magnetic Minds, die een zeer uitgebreide collectie hebben. Mijn favoriete video zie je hieronder:
9. Doe een middagdutje
Dit klinkt een beetje duf, een dutje. Maar, onderzoek toont aan dat een kort dutje wel degelijk een positief effect heeft op je productiviteit. Volgens een recente studie van NASA ligt de ideale tijd die een dutje zou moeten duren rond de 26 minuten.
Nu wilde ik deze techniek graag even noemen, maar eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik deze zelf nog niet geprobeerd heb. Het is in het zakenleven gewoonweg erg moeilijk om dit aan je klanten te verkopen: “Sorry, bel me maar over een half uurtje, ik ben even een dutje aan het doen!” Echter gaan er ook verhalen de rondte dat topmanagers deze techniek hanteren, dus ik ga ‘m zeker in de toekomst eens testen.
Wat is jouw mening over de genoemde technieken? Heb je er zelf ervaring mee of heb je een relevante toevoeging? Laat het ons weten in de comments.