Het vinden van een baan gaat samen met het maken van een cv. Zonder cv kun je niet solliciteren. Een eenvoudige manier om een curriculum vitae op te stellen is aan de hand van een cv sjabloon. Binnen drie simpele stappen creëer je snel een overzichtelijk en professioneel cv.
LinkedIn is een mooie aanvulling op je cv als onderdeel van dit sollicitatieproces. Je wilt opvallen in die grote visvijver en dat kan door links toe te voegen naar je social media-accounts. Met een LinkedIn-profiel vergroot je je online aanwezigheid en geef je recruiters een kijkje in jouw ‘keuken’. Zowel een cv als een LinkedIn-profiel zijn effectieve manieren om een nieuwe baan te vinden. Maar wat zijn de verschillen en welk middel zet je wanneer in?
Meer informatie op LinkedIn
Het grote verschil tussen een cv en LinkedIn is de lengte. Op je LinkedIn-profiel kun je veel meer informatie kwijt, er is geen limiet aan de hoeveelheid tekst die je kunt schrijven. Bij een cv moet je streven naar maximaal twee pagina’s.
Zo heb je voldoende ruimte om de belangrijkste informatie te delen zonder dat je teveel details vrijgeeft.
Je cv is geheel aanpasbaar
Een ander verschil tussen een cv en een LinkedIn-profiel is dat je je cv kunt vormgeven naar wens. Door gebruik te maken van sjablonen kun je je curriculum vitae de uitstraling geven die jij wilt. Bijvoorbeeld een zakelijke uitstraling met rustige kleuren en een overzichtelijke indeling.
Ook kun je koppen toevoegen, lettertypes wijzigen en afbeeldingen toevoegen. Daarnaast pas je jouw cv aan voor de functie waarop je solliciteert en toon je je meest relevante werkervaring. Op LinkedIn is het alleen mogelijk om een persoonlijke foto en een achtergrondfoto te kiezen om je online profiel onderscheidend te maken.
Waar ben je goed in?
Op je cv neem je vaak een kopje ‘Vaardigheden’ op om te laten zien waar jij goed in bent. Meestal komen deze vaardigheden overeen met wat gevraagd wordt in de vacaturetekst. Vaardigheden vind je op LinkedIn op een andere manier terug.
Hier kunnen collega’s en werkgevers jou namelijk onderschrijven. Dit doen ze door te kiezen uit verschillende vaardigheden waarvan zij vinden dat jij ze bezit. Hier bepalen anderen dus waar jij goed in bent.
Referenties en aanbevelingen
Tegenwoordig worden referenties niet meer standaard genoemd op een cv. Wel is het handig om te beschikken over een aantal referenties mocht je toekomstige opdrachtgever erom vragen. Op LinkedIn zijn referenties, of aanbevelingen, juist erg belangrijk. Je kunt aan oud-collega’s of -werkgevers vragen of ze een aanbeveling willen achterlaten op je LinkedIn-profiel. Het is voor een recruiter altijd fijn om van anderen te lezen wat voor vlees ze in de kuip hebben.
Juist bovenstaande verschillen maken een cv en je LinkedIn-profiel tot een ideale combinatie. Door op je cv te verwijzen naar LinkedIn geef je de lezer een compleet beeld van je ervaring en kunde.
Extra tip: zorg ervoor dat de informatie op LinkedIn en op je cv overeenkomt. Hanteer dezelfde begin- en eindata en dezelfde functititels.